Ситуації
бувають різні, іноді самка гине під час пологів і годувати нікому, а
часто трапляється, що приплід великий і на всіх молока не вистачає. Щоб вирішити цю проблему можна приготувати штучне молозиво, яке за властивостями практично не відрізняється від материнського.
Склад його такий: на один літр парного молока 15 мл риб'ячого жиру, 10 грам кухонної солі, 3 свіжих курячих яйця. Все це необхідно змішати до однорідної маси і давати тваринам. Кількість суміші на голову залежить від того, кого ви збираєтесь поїти:
Залежно від природних особливостей суміш необхідно давати в певні інтервали:
Якщо у корови велика кількість молозива, то з залишків від випоювання можна приготувати сухий молозистий сир. Він хороший як для великих тварин, так і, якщо у вас є корморізка, то можна приготувати його з зеленню для молодняка домашньої птиці.
Готується сир досить просто: у відрі залишки молозива залишають на 6 годин, так щоб молозиво загусло до стану сметани. Потім відро ставлять в ємність з гарячою водою (до 90 градусів), щоб відокремилася сироватка. Після чого отриманий сир витягують з відра і розміщують тонким шаром на деках. Після чого його відправляють на кілька годин просушуватись в духовку розігріту до температури приблизно 70 градусів.
Використовувати отриманий таким способом сир необхідно для прикорму в період авітамінозу (лютий-березень). Його додають в прикорм або в суміш, якою годують молодняк (при заміщенні материнського молока).
Склад його такий: на один літр парного молока 15 мл риб'ячого жиру, 10 грам кухонної солі, 3 свіжих курячих яйця. Все це необхідно змішати до однорідної маси і давати тваринам. Кількість суміші на голову залежить від того, кого ви збираєтесь поїти:
- Телятам необхідно давати 1 літр (всю приготовану суміш)
- Поросятам - вистачає до 25 мл;
- Козенятам або ягнятам можна давати по 50 мл.
- Телятам 5-8 разів на добу;
- Ягнятам і козенята перший раз через півгодини після народження, а потім кожні 2 години.
- Поросята харчуються кожні 1-1.5 години.
Залежно від природних особливостей суміш необхідно давати в певні інтервали:
Якщо у корови велика кількість молозива, то з залишків від випоювання можна приготувати сухий молозистий сир. Він хороший як для великих тварин, так і, якщо у вас є корморізка, то можна приготувати його з зеленню для молодняка домашньої птиці.
Готується сир досить просто: у відрі залишки молозива залишають на 6 годин, так щоб молозиво загусло до стану сметани. Потім відро ставлять в ємність з гарячою водою (до 90 градусів), щоб відокремилася сироватка. Після чого отриманий сир витягують з відра і розміщують тонким шаром на деках. Після чого його відправляють на кілька годин просушуватись в духовку розігріту до температури приблизно 70 градусів.
Використовувати отриманий таким способом сир необхідно для прикорму в період авітамінозу (лютий-березень). Його додають в прикорм або в суміш, якою годують молодняк (при заміщенні материнського молока).