Багато тваринників вирощують на своїх ділянках кормові культури, які по врожайності перевершують зернові. Наприклад, замість пшениці і ячменю вирощують тритікале, а просо замінюють на чумизу. Детальніше зупинимося на злаку сориз, який є альтернативою кукурудзи.
Він набагато менш вибагливий за умовами, ніж кукурудза і легко переносить спеку і посуху. Однак, варто звернути на це особливу увагу в період сходів і активного росту. У ці періоди найкраще організувати полив ділянки. Якщо в цей час рослини недоотримають необхідну вологу, то вони дадуть
набагато менший урожай і не наберуть потрібної маси зеленої частини.
Сіяти сориз треба також, як і кукурудзу, в першій половині травня на глибину в середньому 5 сантиметрів. На гектар знадобиться 5-6 кілограм насіння, а якщо на полі буде влаштована система поливу, то можна збільшити до 10 кілограм. Існує спосіб розсіювання сорізу грядками зі стежками між ними 15-20 сантиметрів шириною.
Як вже говорилося вище догляд потрібен тільки на початку росту рослини, тоді при необхідності проводять прополку і полив. Після того як рослина почне набирати масу можна буде припинити догляд аж до збору зерна.
В
процесі збору зрізаються зернові волоті, варто починати жнива в той
момент, коли велика частина зерна в колосі визріла (звичайно сориз зріє
на одному стеблі нерівномірно). Після чого необхідно звільнити зерно від зеленої частини і залишити на обсушку. Зелені стебла волості можна пропустити через кормоподрібнювач і спробувати дати кроликам. У них міститься велика кількість корисних для тварин енергетично цінних речовин. У самому зерні цей показник 377 калорій на 100 грам, що істотно вище, якщо порівнювати з пшеницею чи ячменем. З додаванням цього зерна виходять дуже поживні кормові суміші.
Сухе зерно допоможе подрібнити зернодробарка і ним можна в такому
вигляді буде годувати кроликів, а ось для курей необхідно розпарювати
мелений сориз.
Деякі
фермери використовують цю культуру в подрібненому вигляді для
приготування каш, які дають тваринам в зимовий час або в ті моменти,
коли корм варто зробити більш поживним, наприклад, в січні-лютому під час
підготовки до племінного сезону.
Ключові слова:
Немає ключових слів для цієї статті: